Wat zijn de mogelijkheden bij cremeren?

11 May 2023

Wat zijn de mogelijkheden bij cremeren?

Cremeren komt steeds vaker voor als een alternatief voor begraven. Tegenwoordig bieden veel uitvaartcentra de mogelijkheid om te crematie. Maar wat zijn precies de mogelijkheden bij cremeren? In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag.

Cremeren als uitvaart

Cremeren is een vorm van uitvaart waarbij het verbranden van het stoffelijk overschot plaatsvindt. De as die hierbij vrijkomt kan op een verschillende manieren bewaard worden. Ook kan er na cremeren een herdenkingsdienst worden gehouden. Cremeren is een goedkoper alternatief dan begraven, maar de kosten voor een crematie hangen af van de uitvaartcentra waar je de crematie laat uitvoeren.

De mogelijkheden bij cremeren

Er zijn verschillende mogelijkheden bij cremeren, afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. De meest voorkomende opties bij cremeren zijn:

1. Begraven van de as

De as van de overledene kan begraven worden op een begraafplaats. Hierbij kun je kiezen voor een individueel graf of een algemeen graf.

2. Bijzettent

De as van de overledene kan ook in een bijzettent, ofwel een urn, worden bewaard. De urn kan op verschillende plaatsen neergezet worden, zoals op het kerkhof, in de tuin of binnenshuis.

3. Scattering

De as kan ook verspreid worden op een plek die de overledene heeft uitgekozen. Dit kan bijvoorbeeld een natuurgebied, strand of park zijn.

4. Verwerking tot sieraden

De as van een overledene kan ook verwerkt worden tot sieraden, zoals een ketting, armband of ring. Zo kun je de overledene altijd bij je dragen.

Hoe voer je een crematie uit?

Een crematie wordt uitgevoerd in een speciale oven. Hierin wordt de overledene verbrand op een temperatuur van 800-1000 °C. Nadat de as klaar is, wordt deze in een urn of doosje gedaan. Hierna kunnen de nabestaanden de as op de gewenste manier bewaren.

Conclusie

Cremeren biedt verschillende mogelijkheden om het stoffelijk overschot te begraven, te bewaren of te verspreiden. De uitvaartcentra die dit aanbieden, kunnen je helpen bij het organiseren van de crematie en het geven van advies. Zo kun je de crematie zo persoonlijk mogelijk maken.